25.6 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSătenii îşi dau în cap la Ciureşti

Sătenii îşi dau în cap la Ciureşti

Un petic de pământ aparţinând comunei Icoana, dar folosit de locuitorii satului Ciureşti – Corbu drept cale de acces către câmp a învrăjbit un sat întreg şi localităţile între ele.

OLT. Sătenii din Ciureşti spun că, de când se ştiu, au folosit acel drum să ajungă cu utilajele la terenurile din spatele gospodăriilor, dar şi pentru depozitarea resturilor menajere, fără să le spună cineva că n-ar fi al comunei Corbu. Acum au ajuns să-şi dea în cap pentru că familia Bucura, stabilită în sat prin anii ’70, care plăteşte impozite la Corbu, însă Primăria Icoana o tot ameninţă că trebuie să-şi deschidă rol la Icoana, n-a mai suportat gunoiul din spatele casei şi traficul permanent pe „drumul hoţilor“ (drumul ar fi folosit şi de hoţii de fier vechi, care fură dintr-un fost agromec) şi a solicitat Primăriei Icoana să-i vândă terenul respectiv. Când au auzit că rămân fără drum, aşa cum din ’90 au rămas fără izlaz, ciureştenii s-au mâniat şi au pornit să doboare cu orice preţ gardul înălţat de vecini. S-a ajuns la violenţe la începutul săptămânii trecute, Constantin Bucura a fost dus la spital, dar conflictul nu s-a terminat.
„Noi folosim drumul ăsta de când ne ştim, iar acum vine olteanca să facă legea în sat. Am ajuns noi la mâna unor venetici. Ne spune ea ce să facem! Ne închide drumul, construieşte fără autorizaţie şi nu o întreabă nimeni de nimic“, s-au revoltat cetăţenii. A fost de ajuns un cuvânt pentru ca şi cei din familia Bucura să sară. „Asta e o mincinoasă, n-o ascultaţi ce spune!“, dă sfaturi un sătean. Femeia, care admite că a construit fără autorizaţie, dar vrea să răspundă doar în faţa autorităţilor, nu se lasă. Se ţipă, se înjură, se dă din mâini, toată lumea are chef de scandal şi impresia că deţine adevărul. „Am ajuns să ne dăm în cap pentru că nu se înţeleg primarii între ei. Este drumul folosit de noi dintotdeauna. Ni-l ia şi pe ăsta, după ce ne-au luat izlazul. Tot câmpul din spatele caselor a fost al nostru. L-a luat CAP-ul, iar după ce s-a destrămat, l-a luat Icoana. Noi toţi suntem cetăţeni ai comunei Corbu, în afară de trei familii. Ne-am mai judecat cu Primăria Corbu pentru un alt teren din apropiere, am câştigat, dar terenul tot nu l-am recuperat. Deşi atunci era în litigiu, l-au trecut în domeniul privat şi l-au dat să-şi construiască alţii case. Am făcut sesizări peste tot. De la prefectură ne-a venit răspuns că trebuie clarificată situaţia între primării“, a declarat un reprezentant al ciureştenilor (membru al familiei Sandu) aflaţi în conflict cu Bucura.  

 „N-am fost la nuntă, nu cunosc mireasa!“

De la Primăria Icoana lucrurile se văd altfel. „Terenul este al nostru şi nu figurează ca drum. Doamna a construit fără autorizaţie, aşa că i-am trimis somaţie să demoleze gardul în zece zile. A solicitat să-i vindem terenul, aşa că vom analiza cererea în consiliul local. E simplu. Sunt trei familii din Ciureşti, din acea zonă, care au rol la noi, inclusiv doamna, care trebuie să-şi transfere rolul. Noi n-avem treabă cu Primăria Corbu, lucrurile sunt clare“, a spus calm, în aparenţă, un funcţionar de la Primăria Corbu. Ciureştenii nu sunt nici pe departe mulţumiţi. „A fost drum de sonde dintotdeauna.
S-a dus acolo gunoiul, e adevărat, dar nimeni n-a pus vreodată o tăbliţă prin care să anunţe că e interzis. Nu e vina noatră, aşa a fost, aşa ştie lumea. Dar dacă ne astupaţi drumurile, ştim şi noi care sunt drumurile dumneavoastră şi facem la fel. Nu vă bateţi joc de noi, nu ne lăsaţi să ne dăm în cap, pentru că ştiţi ce s-a întâmplat!“, sar ciureştenii. Funcţionarul nici nu acceptă ideea că ar fi pornit vreo încurcătură de la primărie: „Habar n-am pe ce v-aţi bătut voi. N-am fost la nuntă, nu cunosc mireasa. Eu ştiu cum e în acte şi atât“.
Din vizita la primărie oamenii care vor drumul s-au mai ales însă cu ceva. „Mulţumim, domnul vice, că ne-aţi deschis mintea! Dacă dumneaei a solicitat terenul, îl solicităm şi noi. Faceţi licitaţie şi să vedem cine dă mai mult. Punem mână de la mână şi vă plătim şi asta e!“, îşi fac sătenii planul, spre disperarea femeii care se vedea proprietară pe teren.

Din nou scandal

Deşi fiecare s-a lămurit, nici nu se ajunge bine la locul unde a început toată nebunia, că spiritele se înfierbântă din nou. De data aceasta se strâng zeci de oameni, fiecare hotărât s-o pună la punct, în felul lui, pe „olteancă“. Totul pentru că, de 17 ani, autorităţile locale nu se hotărăsc ce mai au de împărţit şi cum ar trebui să facă. Anul trecut, chiar Prefectura Olt, în urma aducerii la cunoştinţă a altui caz de litigiu între cele două comune, solicita celor două primării să ia „măsuri urgente, la nivelul ambelor comisii locale, pentru delimitarea hotarului dintre cele două comune ale judeţului Olt şi pentru punerea în posesie şi eliberarea proceselor-verbale de punere în posesie a persoanelor îndreptăţite, ţinând cont că în cauză există hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile“. Se atrăgea atenţia că nesoluţionarea conflictului constituie contravenţie. Ei, şi ce dacă, şi-au spus primarii, care se aflau vineri în concediu. De-aia nu s-au înălţat pe locul în litigiu, la care se face referire în adresa prefecturii, case… să crape duşmanii de ciudă!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS